Leírás
A virágpor a növények hímivarsejtje, ami a szél, vagy a rovarok – főleg méhek – segítségével kerül a bibére, megtermékenyítés céljából. A virágokon munkálkodó méhek a testükre hullott virágport a hátsó lábukon lévő kosárkákban gyűjtik. A méhek számára a virágpor az egyetlen fehérjeforrás, a fiasítás neveléshez elengedhetetlen. A méhész a virágporgyűjtő méheket rakományuktól egy készülék segítségével megfosztja. Ezt aztán kiszárítja, tisztítja, majd természetes formájában kerül eladásra.
A virágpor szupertáplálék, ami a nyersrost kivételével minden szükséges tápelemet tartalmaz! A 22 ismert aminosavból 20 megatlálható benne.
Ásványi anyagok: Fe, ZN, Mn, Cu, Ni, K, Ca, Na, S, Si, Cr
Enzimek: kataláz, diasztáz, katalóz, tejsav
Vitaminok: A, C, D, E, K, P, B vitaminok
Tartalmaz még: fehérjék, szénhidrátok, zsírok (olein, palmitinsavak), hormonok, viazsok, lipidek, antibiotikumok.
Az a virágpor, amit a méh begyűjt, nem okoz allergiát.
Élettani hatásai:
- antibiotikus, baktériumölő hatású
- fokozza a szervezet fehérjeépítő tevékenységét, normális szintre állítja az étvágyat, különösen hasznos a fejlődő szervezet, és a legyengült elöregedett test számára is
- elősegíti a vörösvértestek képződését, így különösen ajánlott vérszegényeknek
- kiegyensújozza az anyagcserét, csökkenti a vérnyomást
- növeli a szervezet ellenállóképességét, javítja a közérzetet, egíti a regenerálódást
- magas triptofán tartalma akadályozza a hajhullást
- aminosavai és hormonja révén serkenti a nemi aktivitást férfiaknál és nőknél egyaránt