Hungarian (formal)

Ha tetszik klikkelj!

Mézes kosár

Az Ön bevásárlókosara üres

A propolisz a méhek tömítő vagy ragasztóanyaga, amit a növények mézgás anyagából, a rügyek ragadós váladékából gyűjtenek össze. Ezt az anyagot a méhek elsősorban a kaptár fertőtlenítésére, másodsorban a kaptár repedéseinek betapasztására, felületi egyenetlenségeinek kiegyenlítésére használják.

Színe sárgásbarna, zöldesbarna, sötétbarna. Illata fűszeres, balzsamos.

A propolisz leggyakrabban nyár, fűz, fenyő, nyír, vadgesztenye, tölgy és kőris fákon található. A nap melegebb óráiban gyűjtik az idősebb méhek, amikor képlékeny, csomózható. Erősen a lábukra ragad, amit hazaérve a többi méh szedeget le apránként.

Összetétele: illóolajok, vitaminok (B1, B2, B12, C, E), aminósavak, enzimek, ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Ni, Zn).

A propolisz kiváló antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Torokgyulladásnál, hámsérüléseknél, sebeknél jó fájdalomcsillapító hatása van. Csökkenti a magas vérnyomást, tágítja a hajszálereket. Segíti a máj és epeműködést. Erősíti az immunrendszert. Ínygyulladásra, herpeszre, pattanásokra is eredményesen használható!

Használata tinktúra formájában a leggyakoribb, így külsőleg és belsőleg, cseppekben és ecsetelésként is használható. Immunerősítőként napi javasolt fogyasztása 15-30 csepp teában, vagy mézben elkeverve ízlés szerint.