Hungarian (formal)

Ha tetszik klikkelj!

Mézes kosár

Az Ön bevásárlókosara üres

Tudta...?

Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a mézről, a méhek világáról. Reméljük Önt is sikerül elvarázsolnunk velük!

...hogy a méz nem csak belsőleg, hanem külsőleg is gyógyít? Kiválóan gyógyítja a bőrsérüléseket, sebeket, heg nélkül és akár 3-szor is gyorsabban gyógyulhatunk! Műtéti sebek gyógyulására kifejezetten ajánlott (Indiában előfordul, hogy a műtét befejezése előtt mézet öntenek a nyílt sebbe a gyógyulást segítendő, és csak ezután varrják össze a sebet.)! Égési sérülésekre, akár napozás után is kifejezetten ajánlott, valahol a 3. fokú égési sérülteket is méz pólyába tekerik!

...hogy a méz igazi kozmetikum? Jótékony hatását már az ókorban is ismerték, Kleopátra is szépítőszerként használta! Hidratáló, fertőtlenítő, regeneráló, tápláló hatása miatt bőrápolásra ajánlott, finommá, puhává varázsolja a bőrt. 

...hogy a mézben több mint 100 féle aromaanyag van?

...hogy a méz nem hízlal? A tévhitek ellenére a mézben lévő természetes, egyszerű cukrokból nem képződik zsír a testben, hanem egyből felhasználja a szervezetünk. Emellett a mézfogyasztás aktívabb életvitelre serkent, ami szintén az elhízás ellen hat.

...hogy a méz nem okoz fogszuvasodást? A méz fertőtlenítő anyagai gátolják a fogszuvasodás megindulását.

...hogy a méz maga a világ? Már ha hiszünk a maja indiánoknak, akiknek a nyelvében ugyan az a szó jelöli mindkettőt. Mítoszaik szerint ugyanis méhisten teremtette a földet. A méz egyébként szinte minden kultúrában megjelenik, a legősibb mézzel kapcsolatos leletek 16000 évesek!

...hogy a méz a történelem során mindig is különleges értéknek számított? Az adót, vámot és bírságot is meg lehetett fizetni mézzel és viasszal. A török fenyegetettség idelyén más értékét is kihasználták, a nándorfehérvári csatáról Bonfini ezt írta: "A várfokról a kőfalakat hágó ellenség nyakába egész kas méheket hányván le, megszégyenülve mentek el alóla a törökök." Még foglyokat is ki lehetett váltani mézzel, a XVI. századi budai piacon egy pint (kb 1,5 liter) méz volt egy keresztény fogoly kiváltása.

...hogy a méhek Nobel díjat érdemelnek? A dolgozó méhek tánccal értesítik egymást a nektár, illetve a virágporforrás helyéről. Jelzik a táplálékforrás távolságát, irányát és mennyiségét is. Tánccal jelzik a vízlelő helyeket és tisztálkodási szándékukat (borbélytánc). Táncukkal a táplálékforrás és a kaptárt a Nap függőleges tengelyével összekötő egyenes által bezárt szöget jelzik. A tudósok eddig 15 féle táncot azonosítottak. E téren kifejtett munkásságáért K. von Frisch német prof. 1973-ban Nobel - díjat kapott!

...hogy a méz sosem romlik meg? A méz az egyetlen olyan élelmiszer, amely természetes állapotában sem romlik meg. Erre bizonyíték, hogy Tutankhamon sírjában is találtak ehető mézet!

...hogy a méz mindkét nemnél fokozza a termékenységet? A méz, illetve az egyéb méhészeti termékek is (proploisz, méhpempő) termékenységre kifejtett pozitív hatása már nagyon régóta ismert. Férfiak esetében a spermaszámot, és a spermiumok élénkségét növeli, nők esetében a teherbeesés valószínűségét segíti.Ezt a népi tudást a nyelvek is megőrizték. Közvetlenül az esküvő után következnek a mézes-hetek, mely kifejezés a legtöbb nyelvben tartalmazza a méz szót: honey-moon (angol), Lune de miel (fr.), Honigmond (német), Luna de miel (sp.), minas tou melitos (görög), yerach d'vash (héber), mah e asal (perzsa), stb.)

Nemsokára bővítjük az érdekességeket, látogasson vissza később!