Hungarian (formal)

Ha tetszik klikkelj!

Mézes kosár

Az Ön bevásárlókosara üres

Stencli Ferenc vagyok, üdvözlöm Önt méhészetünk honlapján.

Családi hagyomány nálunk a méhészkedés, a méhek szeretete. Ahogy hallottam, dédnagyapámnak kasos méhese volt. Nagyapám méhesére már emlékszem, ez a kis patakhoz lenyúló kert szélén állt, Nagyboconádi kaptárakban. Kiskölyök koromban - 60-as évek elején - szüleimmel a Börzsöny nyugati lankáin lévő méhesünkben pergettünk. Családi események voltak ezek, feledhetetlen emlékekkel.

Én 1986 óta gyakorlom e mesterséget, kisebbik fiam pedig 2011-ben döntött úgy, hogy folytatja a családi hagyományt.

Méhészetünk a csodálatos Ipoly-völgyben helyezkedik el, mely a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz kapcsolódik. Méhészeti termékeink részben ennek, nagyobbrészt az alkalmazott kaptárainknak köszönhetően kiváló minőségűek. Méheinket rakodókaptárakban tartjuk, a méztermeléshez szűzlépes hízlaltkeretes mézkamrákat használunk, mely szűzlépek által a megtermelt méznek egyedülállóan tiszta színe, íze és illata van. A szűzlépek előnye, hogy azokba soha nem petézett az anya, így bábing, és egyéb szennyeződésektől mentesek a lépek. Ám van egy ennél is fontosabb szempont: a méz szermaradvány-mentessége! Ezek a szűzlépek soha nem találkoznak a méhcsalád egészségének megőrzése miatt szükségszerűen alkalmazott vegyszerekkel, így a belőlük pergetett méz garantáltan vegyszermentes! Ezt másfajta kaptárral nem lehet megvalósítani. A különböző kaptárakban megtermelt mézek minősége között ezért van nagy különbség, és nem igaz az a vásárlói mondás, "méz-méz, mind egyforma", hiszen külsőre sem az, hát még beltartalmilag!
A szennyezésmentes környezet, az alkalmazott kaptártípus, a méhészeti technológia és eszközök együttesen garantálják vásárlóink számára a megbízható minőséget!

Kiváló termékeinket 2003-óta a Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás által ellenőrzött mézkiszerelő kisüzemben üvegezzük és csomagoljuk. Az állami hatóságok általi rendszeres mintavételes mézellenőrzés garanciát, biztonságot nyújt a vásárlóinknak.

Tevékenységemhez kapcsolódóan rendelkezem méhész szakmunkás, méhegészségügyi szakértői, bioméhész és élelmiszerhigiéniai szakvizsgákkal. 

Termékeink között megtalálják a különböző fajtamézeket, a propoliszt, virágport, méhpempőt, méhviaszt.

Látogasson el hozzánk, válasszon minőségi termékeink közül!

 

Stencli Ferenc méhész

A Magyar mézes kupak pályázat győztese Stencli Ferenc!

Bővebben...

Méhesről méhesre

Méhészkedés egységes kaptárral

Szaklapunk márciusi számában olvashattuk Stencli Ferenc méhésztárs írását, "Gondolatok méheinkről, kaptárainkról" címmel. A cikk felcíme, "Örökös kérdések", utal arra, hogy agyontárgyalt témával foglalkozik: méhünkkel és kaptárainkkal. Ezekről a témákról újat írni nehéz, neki mégis sikerült. Tárgyilagos, saját tapasztalatain alapuló cikke nyomán sok érdeklődő levelet kapott a szerkesztőség. Ezek lényege, hogy szeretnék megismerni az "egységes" kaptárral való méhészkedést.
Ennek teszünk most eleget.

Bővebben...

Élet a kaptárban

A hosszú testet-lelket didergető tél végén már minden élő a kikeletet várja. A méhes is szenderegve vészelte át a telet, s a kaptárban szunnyadó élet a tél végi napsütés hatására megmozdul.

Bővebben...

A méh

Örömmel teli büszkeség tölti el az embert, mikor saját fájáról szedett gyümölcsöt eszegeti. Dicsekedve mutatja szomszédjának, hogy milyen szép termése van, s boldogan kínálja gyermekének, unokájának. Ám csak elvétve jut eszébe, hogy csemegéje létrejöttében milyen szerepe van egy parányi élőlénynek, a méhnek!

Bővebben...